Republica Moldova | Ministerul Afacerilor Interne

Inspectoratul General de Carabinieri

A A A

Intervențiile angajaților MAI în ultimele 24 ore

Published on: Wed, 12/29/2021 - 14:31

În contextul condițiilor meteo cu temperaturi scăzute, ninsori, ghețuș și polei, numărul angajaților subdiviziunilor MAI a fost dublat, activând în continuare în regim sporit pentru siguranța și securitatea cetățenilor. Astfel, polițiștii, carabinierii, salvatorii și polițiștii de frontieră au fost antrenați în misiuni de deblocare și tractare a mijloacelor de transport, control al situației pe traseele naționale și la frontiera de stat, deszăpezire în curțile grădinițelor și spitalelor, ajutor persoanelor în etate la curățarea ogrăzilor, etc.

 

IGPF – Polițiștii de frontieră patrulează pe drumurile cu acces spre frontieră și pe punctele de trecere a frontierei Conform statisticii, pe parcursul ultimelor 24 de ore, polițiștii de frontieră au intervenit în 10 situații de risc.

 

Aceștia au oferit suport șoferilor în deblocarea mașinilor din zăpadă și au fost mereu alături de călători, oferindu-le informațiile necesare și un ceai cald. Totodată, în vederea degajării circulației transfrontaliere, sunt planificate rezerve de mijloace de transport și de personal, care sunt pregătite să intervină în situațiile de creștere a fluxului de călători în punctele de trecere a frontierei precum PTF Leușeni sau PTF comun Criva. În ultimele 24 de ore, aceste două puncte de trecere se regăsesc în topul celor mai tranzitate: în Leușeni s-au înregistrat 7562 traversări persoane, iar la Criva – 1467 traversări persoane. Mai mult decât atât, ieri seara, timp de trei ore, s-a menținut trafic intensiv și continuu de călători și mijloace de transport la Criva. În acest sens, IGPF reiterează solicitarea de a diversifica alegerea pentru traversarea frontierei de stat, în apropierea nemijlocită fiind alte două puncte de trecere funcționale și libere: Larga-Kelmențî și Briceni-Rossoșani.

 

IGSU – Salvatorii au intervenit pentru deblocarea de pe trasee a 30 de autovehicule, printre care ambulanțe, autocare dar și vehicule de tonaj.

 

În ultimele 24 de ore, în urma condițiilor meteo nefavorabile, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost antrenați în 17 misiuni de deblocare și tractare a mijloacelor de transport. 6 autocamioane au fost tractate de angajații IGSU după ce acestea au rămas blocate pe strada Calea Ieșilor din capitală. Alte 7 camioane au fost deblocate de pe strada Calea Orheiului din Chișinău. De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în localitatea Semini, raionul Ungheni, după ce o ambulanță s-a împotmolit în zăpadă. O intervenție similară a avut loc și în localitatea Pănășești, raionul Strășeni. Datorită ajutorului oferit de salvatori, ambulanța a fost deszăpezită și a reușit să ajungă la pacient. În vederea monitorizării și acordării suportului conducătorilor auto, trei echipe mobile IGSU în comun cu polițiști, carabinieri și polițiști de frontieră au patrulat zonele cu risc sporit de înzăpezire. Echipele au circulat pe parcursul nopții pe traseele Chișinău – Căușeni, Chișinău – Leușeni, Chișinău – Hâncești. Mai mult, pentru acordarea asistenței oamenilor aflați în dificultate, IGSU a pus în aplicare autovehiculele șenilate. Acestea au reușit să ajungă în zone mai înzăpezite, la două familii din localitatea Mîrzoaia, Nisporeni și Căușeni, pentru a le oferi produse alimentare. Conform informației IGSU, pe parcursul ultimelor 24 de ore, în misiuni de tractare, deblocare a mijloacelor de transport, dar și ajutor acordat oamenilor aflați în dificultate din cauza condițiilor meteo, au fost antrenați 42 de salvatori cu 17 unități de tehnică.

 

IGC – 189 carabinieri și 42 automobile IGC dotate corespunzător condițiilor meteo și cu utilaj necesar au fost antrenați în activități de acordare a ajutorului cetățenilor la deblocare și prevenirea de hipotermie.

 

Carabinierii au fost implicați la monitorizarea traseelor locale și naționale, în zonele cu risc sporit de producere a accidentelor și incidentelor rutiere. Astfel, angajații IGC au intervenit în peste 230 de intervenții. Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au fost deblocate 20 camioane, o ambulanță, iar la 11 persoane carabinierii au oferit suport pentru încărcarea bateriei. Totodată, carabinierii au ajutat oamenii în etate la traversarea străzii. La fel, ofițerii IGC au efectuat intervenții de deszăpezire la 7 spitale, 14 grădinițe și 7 instituții de învățământ.

 

IGP – 1601 de polițiști și 795 de echipe mobile constituite pentru intervenție și acordare de ajutor au intervenit la apelurile cetățenilor și au acordat asistență corespunzătoare persoanelor aflate în dificultate, în localitățile țării, precum și pe traseele locale și naționale.

 

Polițiștii au însoțit 733 autospeciale la deszăpezirea traseelor din comunitate și au acordat asistență la 650 de conducători auto, care se aflau în dificultate din cauza condițiilor meteo. La fel, au fost tractate 73 unități de transport, care au derapat de pe traseu, precum și 84 unități de transport cu tonaj mare. Mai mult decât atât, angajații IGP au intervenit în 365 cazuri de deblocare a unităților de transport blocate în nămeți. În scopul prevenirii cazurilor de hipotermie și acordării asistenței corespunzătoare persoanelor aflate în dificultate, au fost vizitate 1268 de gospodării, dintre care: 387 a persoanelor în etate, 173 a persoanelor lăsate fără îngrijirea rudelor apropiate, 311 a familiilor social vulnerabile și cu mulți copii. La 397 familii s-a intervenit de comun cu asistenții sociali comunitari. La fel, au fost identificate și acordată asistență, inclusiv au fost informate despre locurile de găzduire 59 persoane fără loc permanent de trai.

 

Angajații MAI sunt în continuare orientați spre reacționare la orice schimbare de situație. În acest context, vă îndemnăm ca înainte de a porni la drum să vă asigurați că automobilul dumneavoastră este echipat corespunzător și că aveți telefonul încărcat. Circulați cu prudență pentru a evita incidentele neplăcute, ținând cont de condițiile meteo. Totodată, pentru a evita o tragedie, aveți grijă de locul unde se joacă copii dumneavoastră.

 

sursa: mai.gov.md

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda